Visst är det något speciellt med PROMS…
Något av en energidryck i ett novembergrått Göteborg. En uppfriskande blandning av klassiskt och modernt, sång och instrumentalt – uppbackat av en mäktig symfoniskt blåsorkester med 60 instrument.
Främsta kryddan är publiken menar många. Med på noterna varje år. Pampigt ljuder allsången till Elgars Pomp and Circumstance när alla 1000 gäster i publiken sjunger med – taket lyfter!
Sedan 1992 har Göteborg Symphonic Band årligen spelat en PROMS-konsert i Göteborgs Konserthus. Konserten tar intryck av den engelska förlagan, och programmet brukar innehålla kända sång- och intrumentalsolister, jämte rena orkesterstycken. ”Prom” är förkortning för Promenade Concert, som refererar till utomhuskonserter som hölls i London Pleasure Gardens. ”The Proms” är en åtta veckor lång sommarkonsertserie som hållits årligen från 1895 i London. Serien avslutas alltid med konserten ”The Last Night of the Proms”, som är en annorlunda konsert med mer populärinriktad musik följt av engelsk patriotisk musik under andra halvan av konserten.
PROMS-konsert med Göteborg Symphonic Band avslutas likt sin förebild med Sir Henry Woods Fantasia on British Sea Songs och Edvard Elgars Pomp and Circumstance. Thomas Arne´s Rule Brittannia spelas inte i sin helhet, men ingår i Fantasia on British Sea Songs. Som ständigt extranummer spelar vi ”Thank you for the Music”. Publiken deltar med allsång i alla dessa nummer.
Allt inramat i vårt förträffliga konserthus i Göteborg.
Göteborgs-Promsens historia
Under ett av årets sista styrelsemöten hemma hos dirigenten Lars Benstorp hösten 1991 utvärderades det avslutade 50-årsjubiléet med galakonserten på Göteborgs Konserthus. Det hade varit mycket lyckat men kanske var vi lite besvikna över att inte ha kunnat fylla lokalen till sista plats.
Orkestern hade sedan 1975 varje år genomfört en konsert på Göteborgs Konserthuset med musik speciellt lämpad för den symfoniska blåsorkesterbesättningen.
Nu spånades det om hur vi skulle kunna få fullsatt – ett koncept som skulle kunna locka en bred publik bortom blåsmusikens egna värld. Idéerna flög genom rummet – stämningen steg. Vi hade fått en samarbetsinvit från Lodolakören – då var vi ju två parter som skulle kunna marknadsföra och dela på riskerna – och våga satsa mer resurser.
Plötsligt kom parallellen ”Lilla London” och Göteborg upp – engelskt tema. Vår dirigent Lars Benstorp gick och hämtade en bok om Henry Woods – läste högt för oss om hans konsertidé – och så föddes tanken om ett PROMS-koncept för Göteborg.
Första PROMS-konserten gick av stapeln 1992 tillsammans med Lodolakören. Timothy Reynish, en tvättäkta brittisk dirigent flögs in från Manchester – och det blev fullsatt och succé.
1994 fick vi stå på egna ben då Lodolakören lämnade PROMS för att arbeta med andra konsertidéer.
2016 firade vi 25-årsjubileum med LaGaylia Frazier, Carolina Sandgren och klarinettisten Magnus Holmander som solister. Konferencier var Lotta Engberg. Konserten blev en succé!
Det finns många dråpliga minnen från alla år. 1995 års PROMS sammanföll med den stora snöstormen i Göteborg och solisterna lyckades komma fram bara några timmar före konserten från Skövde respektive Köpenhamn. Jill Johnson engagerades för PROMS i början av 2003 några månader innan sitt stora genombrott med ”Crazy in love”. Johnny Logan skickade sin bror (!) till generalrepetitionen på fredagkvällen eftersom han plötsligt fått ett engagemang i Hamburg.
PROMS har med sina 2000 besökare blivit ett av Göteborgs konsertlivs största återkommande konsertevent (efter Håkan Hellström på Ullevi, förstås…). Hela den etablerade svenska musikeliten (inklusive Johnny Logan!) har gästat oss – och det finns fortfarande många kvar att engagera.
Våra PROMS-artister genom åren
1992 Tito Beltran, Timothy Reynish (gästdirigent), Lodolakören
1993 Bengt Hallberg, Grith Fjeldmose, Lodolakören
1994 Lars Roos
1995 Stefan Ljungqvist, Grith Fjeldmose
1996 Robert Wells
1997 Putte Wickman, Gunilla Gårdfeldt
1998 Anna-Lotta Larsson
1999 Anders Ekborg
2000 Elisabeth Andreassen, Jörgen Mörnbäck, Lodolakören
2001 Tommy Körberg, Bengt Danielsson
2002 Roger Pontare, Niklas Hjulström, Annica Hassel, Åke Zetterström Göteborgs Gosskör
2003 Jill Johnsson, Erik Gullbransson
2004 Hans Josefsson, Sofia Källgren
2005 Åsa Fång, Krister St Hill, Niklas Hjulström
2006 Lotta Engberg, Magnus Bäcklund, Ola Persson
2007 Triple & Touch, Neil Baker
2008 Sanna Nielsen, Carolina Sandgren, KFUM Ursuskören, Konglige Teknologkören
2009 Charlotte Perelli, Göran Marcusson
2010 Babben Larsson, Peter Johansson, Anders Lundin, Hugo Ticciati
2011 Johnny Logan, Lena Hoel, Lasse Lindgren
2012 Jessica Andersson, Stefan Odelberg
2013 Olsen Brothers, Guillaume Pernes, Tina Ahlin
2014 Timo Räisänen, Anna-Lena Brundin
2015 Gunhild Carling, Wille Crafoord, Harald Treutiger
2016 LaGaylia Frazier, Carolina Sandgren, Lotta Engberg, Magnus Holmander
2017 Kalle Moraeus, Niklas Asknergård, Emma Johansson
2018 Tommy Nilsson, Maria Möller, Tom Davoren (gästdirigent)
2019 Claes Malmberg, David Lindgren
2021 Nils Landgren, Anna-Lena Brundin
2022 John Lundvik, Jan Bylund
2023 Ola Salo, Evelyn Jons
Foto: Emma Ekstrand och Henrik Preifors